Slik blir du mer kreativ

Tags:
  • Del:  

Å være kreativ handler om å være flink til å observere. Her er tre tips til hvordan du kan hente inspirasjon i hverdagen.

Når er du mest kreativ? Still spørsmålet til 10 forskjellige personer, og du får 10 ulike svar. Felles for dem alle er at kreativitet ikke er noe som kan planlegges, men tvert imot ofte oppstår når du ikke gjør noe som helst – i den såkalte alfa-fasen, da hjernen din kobler ut konsentrasjonen og tillater deg å la tankene flyte fritt. Kjedsomhet kan nemlig være gull verdt, og gi deg veldig gode ideer.

Se detaljer andre overser

Kreativitet er ingen gåte. Det er ikke en svart boks kun noen utvalgte har tilgang til.
Rohit Bhargava er en amerikansk markedsfører og foredragsholder. I boken Non-Obvious: How to Think Different, Curate Ideas & Predict The Future, snakker Bhargava om hvordan vi kan bli mer observante i hverdagen. Inspirasjon og verdifull innsikt kan ligge rett foran nesetippen din. Å bli mer observant handler om å trene seg selv til å se detaljer som folk flest overser. Det handler ikke om å se store sammenhenger, men om å bli inspirert av de små tingene i hverdagen som vi ofte tar for gitt og sjelden stiller spørsmål ved. Ved å se disse tingene på en ny måte, hjelper du deg selv i å bli mer kreativ. Bhargava trekker frem tre teknikker som kan gjøre oss mer observante, og på den måten bidra til å stimulere kreativiteten.

1) Forklar verden til et barn. Når et barn blir rundt to år gammel utvikler det kognitive evner til å se sammenhenger. Det er da spørsmålet ”hvorfor?” dukker opp stadig hyppigere. Hvorfor er noen trafikkskilt runde, mens andre er firkantet? Hvordan kan et stort skip flyte på vannet? Hvorfor har mennesker så mange forskjellige språk? Barn stiller andre spørsmål enn voksne, og de ønsker svar på ting vi ofte tar for gitt. Det å tilbringe tid med undrende barn, gjør at du selv må forklare ting du vanligvis ikke snakker med andre voksne om, og det kan gjøre deg selv smartere, mer undrende og mer kreativ.

2) Observer hverdagslige prosesser. Innsikt i hverdagslige situasjoner kan gi mye inspirasjon. Ved å ha et mer observant blikk på hverdagslige situasjoner, er du bedre rustet til å se interessante detaljer ved nye ting også. For snart tre år siden tok jeg toget til Mediekonferansen i Gøteborg. Idet vi passerte små bygder på begge sider av grensen, ble jeg oppmerksom på særlig én ting. Det var adskillig flere røde hus i Norge enn i Sverige. Hvorfor? Svaret fikk jeg på internett. I gamle dager var det store prisforskjeller på fargepigmenter i Norge. Jernoksidpigmenter var billige, og finnes i typiske jordfarger som rødt. Det er derfor det finnes få gamle blå bygninger i Norge. Blått var nemlig et svært dyrt pigment før i tiden. Nyttig kunnskap? Kanskje ikke, men det sier noe om Norge, råvaretilgang og historie, og det fortalte meg at selv de mest hverdagslige ting kan ha en spennende forklaring. Det å stille spørsmål ved ting man ellers ville oversett, skjerper hjernen og gjør den bedre i stand til å se detaljer.

3) Se opp! Det er enkelt å gå gjennom livet med nesa i smarttelefonen, men det kan hindre deg i å oppdage interessante ting i omgivelsene dine. I stedet for å trekke telefonen opp av lomma og fylle hvert ledige minutt med å glane i telefonen, er det lurt å la den ligge, og heller følge med på det som skjer rundt deg.

Kjedsomhet er kilde til kreativitet

Forfatteren Agnes Ravatn forteller i podkasten Bokpod at hun fant ut at det er særlig ett sted der hun får gode ideer, og det er i dusjen. Hvorfor? Fordi det er det eneste stedet hun ikke har mobilen med seg. Hver gang det dukker opp en tidslomme, sier Ravatn, så tar vi opp telefonen for å sjekke Facebook, nyheter eller været. Men skal du lykkes med å bli kreativ, så må du forstå at det er i disse situasjonene at ideer ofte kommer. Hvis du fyller disse tidslommene med surfing på mobilen, så går du faktisk glipp av muligheten til å få ideer.
Husk det neste gang du har et ledig øyeblikk. Kjedsomhet er ikke bortkastet tid. Det kan vise seg å gi deg en god idé!