Dette må du vite om programmatiske mediekjøp

Tags:
  • Del:  

Har du vært på seminar eller fulgt debatten om programmatiske mediekjøp og synes det er forvirrende? Vi forteller deg hva du må vite.

I følge prognosene til IRM (Institutt for reklame- og mediestatistikk) vil det i Norge investeres nærmere 1 milliard i programmatiske mediekjøp i løpet av 2016. Dette tilsvarer hva Google omsetter for i betalt søk. Sistnevnte medium er godt etablert i markedet og annonsørene har høy kjennskap til de fordeler disse produktene genererer fordi de er målbare og enkle å forstå. Programmatiske mediekjøp på sin side er relativt nytt for mange, og debatten om hva det egentlig er, spriker i alle retninger. Her er et forsøk på å forenkle og forklare:

1) God utnyttelse av teknologi
Teknologien som benyttes innen programmatiske mediekjøp innebærer en ny måte å kjøpe media mer effektivt.
Det handler ikke om taktiske kampanjer versus brandingkampanjer, for begge disse kampanjetypene er like relevante for programmatiske kjøp. Det er teknologien bak som er viktig å forstå, og at annonsørene kan velge de visningene de ønsker å kjøpe. I praksis innebærer dette blant annet frekvensstyring på tvers av hele det digitale mediekjøpet. Tidligere har dobbeltdekning vært en utfordring på digitale flater, men det kan nå kontrolleres. I tillegg er det mulig å styre sekvensielle budskap på tvers av alle digitale medier basert på kundereisen og hvilke budskap brukerne har blitt trigget av.

2) Bedre tilgang til data og målgrupper
Data øker muligheten til å treffe potensielle og eksisterende kunder bedre. Enten ved bruk av kundens egne data, medienes data eller tredjeparts data som Mosaic, hvor vi kan benytte offline postnummer til å lage segmenter i kombinasjon med online adferd. I de fleste tilfeller viser resultatene at vi får høyere treffsikkerhet, altså flere konverteringer til lavere pris som eksempelet fra en av våre kunder illustrerer under:

 

programmatisk_graf

 

3) Kontroll og analyse
Godt inventar (inventory) hos publisistene og overvåking av hvilke nettsider og formater som gir resultater er avgjørende. Fremvisning av annonser foregår kontrollert og analyseres fortløpende. Det handler ikke om åpne børser eller useriøse nettsider. Teknologien tillater oss å ha kontroll på hvor vi ønsker at annonsene skal vises. Mediekjøp kan foregå hos en aktør eller flere, og er transparent.

 

4) Glem ikke viktigheten av kreativitet og kommunikasjonsbudskap
Uansett hvor smarte taktikker som settes opp, vil budskapet alltid være avgjørende for resultatet. Dynamiske annonser som er skreddersydd etter hvor du er i kundereisen øker ROI på medieinvesteringen. Les om vårt produkt Starcom DOT som versjonerer bannere på en effektiv måte.

Det viktigste av alt er at effekt styrer medievalg og at det er premissbærende for hvordan vi planlegger kampanjer og optimaliserer. Hvilken metode som benyttes er i grunn likegyldig så lenge annonsøren oppnår de målene som er satt.

 

Christine Torp er Director, Performance & Digital Planning i Starcom.